Cariere ABM

Parteneri ABM

Planificare carierei
  "When  the  student  is  ready,    the  teacher  will  appear"


Discutam aici despre cariera, deoarece depinde de individ in sine daca se simte pregatit sa se antreneze intr-o anumita cariera. Daca stii ce-ti doresti de la viata primul pas in managementul carierei este facut. Este la fel de adevarat ca drumul spre aceasta nu este intotdeauna cel mai usor ci de cele mai multe ori este presarat de tot felul de impiedimente care daca nu te darama te fac mai puternic.
 

Planificarea carierei, managementul carierei sunt concepte “trendy” insa deosebit de utile in aceste timpuri in care cu totii ne zbatem ca sa facem ceea ce ne place, sa fim respectati la locul de munca si mai mult decat de atat sa obtinem veniturile care sa ne multumeaca.  Dorinta oricarui individ este sa se afirme pe plan profesional, adica altfel spus sa aiba o cariera de succes care sa-i aduca satisfactie. Insa drumul spre aceasta nu este intotdeauna cel mai usor ci de cele mai multe ori este presarat de tot felul de impiedimente care daca nu te darama te fac mai puternic.

 
Planificarea carierei poate fi descrisa ca
  • procesul de conturare a unei direcții de carieră, stabilirea unor scopuri pentru carierăși inițierea acțiunilor pentru atingerea acestora.
  •  un proces continuu de ajustare a scopurilor de carieră la caracteristicile personale și la dinamica ofertei educaționale și profesionale.

 Cariera in anasmblu este vazuta ca o spirala ca in schema de mai jos.

                  


Orice cariera cunoaste trei etape principale:

1. perioada de orientare sau alegere a directiei,

2. perioada de angajare,

3. perioada de dezvoltare sau ascensiune.
 

Alegerea se face nu numai inainte de a termina scoala, ci si dupa ce ne plictisim sau ne plafonam intr-un job in care simtim ca nu ne mai dezvoltam si in care nu mai avem oportunitati de a ne depasi zona de confort si, implicit, nu putem descoperi potetialul nostru.

Angajarea, in mod interesant, este o etapa de care nu scapam o data ce ne angajam, chiar si atunci cand prindem un job perfect, pe placul nostru.
De ce?, te intrebi. Timpul are efectul benefic, pe de o parte, de a ne ajuta sa ne dezvoltam si sa devenim profesionisti intr-un domeniu. Pe de alta parte, tocmai aceasta dezvoltare si profesionalism devin de regula cei mai mari inamici al carierelor de succes.

Exista cazuri fericite printre studenti care pe parcursul facultatii reusesc sa-si gaseaca un job foarte bun. Un prieten aflat in anul terminal de studii, s-a angajat acum 1 an intr-o companie multinationala. Nici lui nu i-a venit sa creada cand i s-a facut oferta de angajare. Cateva luni bune a invatat multe la noul loc de munca. Salariul si conditiile de lucru sunt foarte bune si din acest punct de vedere el nu se poate plange.

Totusi, dupa aproape un an el simte ca poate mai mult. Isi doreste sa gandeasca mai mult si sa lucreze mai mult cu oamenii decat cu utilaje si materiale. Tanarul a incercat sa se angajeze in alt departament decat cel in care activeaza pentru moment, in cadrul firmei multinationale pentru care lucreaza acum, insa nu a fost acceptat.

Acum el isi cauta un alt serviciu, intr-o alta companie, unde sa isi poata satisface setea valorilor sale. Lipsa unei strategii si abordari eficiente de angajare ne poate intarzia intrarea in job-ul dorit in care sa ne continuam construirea carierei. Nu trebuie sa uitam ca succesul de a ne angaja ultima data nu garanteaza ca nu vom fi in aceeasi situatie de cautare si de angajare din nou.

Ascensiunea profesionala este etapa la care multi dintre noi dorim sa nu ne gandim prea mult. Intalnesc multe persoane care spun ca isi doresc un job care sa le placa foarte, foarte mult. Altii spun ca nu vor sa tot creasca din punct de vedere profesional, ci isi doresc doar sa traiasca decent. Asa cum o afacere care nu creste, se apropie de faliment sau de a fi cumparata (si astfel pe cale de disparitie), tot asa si cariera noastra este pe cale de disparitie sau esec daca nu suntem in ascensiune sau in crestere.

Intr-adevar, uneori trebuie sa faci un pas inapoi pe termen scurt pentru a putea face doi inainte pe termen lung.

Toate situatiile prezentate au la baza celebra piramida a lui Maslow caci odata atins un nivel al aspiratiei ne dorim mai mult pana cand ne simtim impliniti si multumiti de viata noasta, de cariera pe care o avem.


Ce putem face pentru a prelua controlul pregatirii noastre profesionale?
Cum putem sa ne antrenam pe plan profesional astfel incat sa evitam astfel de greutati sau intarzieri in dezvoltarea noastra?
Cum putem fi proactivi astfel incat sa prevenim blocarea in etapele de alegere, angajare sau ascensiune profesionala?

In primul rand, a explora aceste intrebari este un prim pas foarte bun. In al doilea rand putem apela la expertii care si-au dedicat o buna parte din timpul si energia lor pentru a identifica si scrie raspunsurile la aceste intrebari in carti care au devenit ulterior "best-seller" pentru valoarea lor.

Cateva carti pe care vi le recomand pentru fiecare etapa din dezvoltarea carierei sunt:
-pentru alegere :"What colour is your parachute" de Dick Bolles
-pentru angajare: "The complete job-search handbook" de Howard Figler
-si pentru ascensiune: "7 Habbits of highly effective people" de Stephen Covey


"When the student is ready, the teacher will appear"
Sa nu uitam ca acest profesor poate fi o carte, o experienta, un citat, o imagine, o discutie cu un coleg, un articol, o idee care ne provoaca sa vedem lumea dintr-un nou unghi sau chiar un mentor profesional.
Andreea  Petrisor,    Content  Manager    BOS  [2007-03-16]
Salveaza articolul | Recomanda unui prieten
Incepe  prin  a  fi  voluntar  -  The  "After-Event" Incepe  prin  a  fi  voluntar Cum  sa  obtinem  jobul  dorit? A  deschide  sau  nu  propria  ta  afacere   Avantaje  si  dezavantaje  in  demararea  propriei  afaceri |    

Login Membri
User
Pass
Inscriere

Newsletter
Email

Cautacauta cu google        Despre BOS       ABM Community       Parteneri       Harta Site       Contact 

© ABM Community 2004/5/6/7, Toate drepturile rezervate | IE 5, 800x600, 16b | JScript, PHP, MySQL | powered by xilviu