Se pare ca la capitolul marketing direct metodele conventionale isi pierd atractia si stralucirea in fata noului actor: e-mail marketingul. Denumirea vorbeste de la sine; cautand printre definitii am putea gasi: o forma de marketing direct care foloseste posta electronica pe post de mijloc pentru transmiterea de mesaje comerciale si nu numai unui public tinta.
E-mailul capata astfel un nou sens, nu mai este doar un inlocuitor al postei traditionale ci si o cale rapida de a –ti dezvolta afacerea, de a te face cunoscut la scara larga, cu costuri si eforturi minime. Un antreprenor isi poate consolida relatia cu vechii parteneri si clienti dar se si inscrie in cursa atragerii unei clientele noi.
Se poarta foarte mult avantajele si dezavantajele, clasificarile clare, concise si usor de inteles. Din fericire si email marketingul poarta o delimitare destul de clara a plusurilor si minusurilor inglobate in folosirea lui. Pentru ca tehnologia a evoluat mult , capitolul viteza poate deveni deja un cliseu; adevarul insa e ca se simte acut nevoia de miscari rapide, raspunsuri rapide, tot ce imprima un sentiment dinamic actiunilor. Si email marketingul castiga batalia: ajunge imediat, in cateva secunde, nici macar nu este vorba de minute. Apoi intra in joc banii, costurile care in cazul de fata pot fi numite neglijabile: fara timbre, hartie, plicuri sau taxe postale.
Decat sa astepti clientii sa intre pe website sau sa caute informatii despre firma si produse, poti sa le “livrezi” informatia direct, sa ii constientizezi de oferta; efectul sau este dealtfel foarte usor de urmarit.
Primul lucru pe care il fac majoritatea oamenilor atunci cand deschid calculatorul este sa isi verifice emailul si atunci mesajul ajunge destul de repede sub privirile lor. Prin email marketing o companie poate afla astfel interesul pentru unul sau altul dintre produsele oferite, poate determina impactul unui head-line sau al modului de prezentare al produsului toate astea in timp real.
Balanta trebuie bineinteles echilibrata; punem in talerul cu dezavantaje mail-urile nesolicitate ce poarta binecunoscuta denumire de spam dand nastere unui email marketingului ilicit. Acest lucru incurca itele si pentru companiile care incearca sa-si creeze imaginea de afacere legitima, adaugandu-se aici si operaiuni ilegale care pozeaza drept mail-uri legale.
Daca eficienta campaniilor de direct marketing traditional se evalueaza in principal doar la nivelul mesajelor transmise, e-mail marketingul permite o analiza mai in profunzime a campaniilor create. Astfel spre deosebire de marketingul traditional, personalizare complexa a mesajului permisa de campaniile de e-mail marketing ofera o suita complexa de actiuni de follow-up.
E-mail marketingul se detaseaza ca fiind cel mai facil, ieftin si rapid mijloc de comunicare cu clientii. De aceea Internetul se transforma dintr-un simplu mijloc de a face reclama intr-un mediu perfect pentru desfasurarea campaniilor de marketing direct oferind posibilitatea de monitorizare in timp a fiecariu detaliu.