Dupa idee, scop si obiective se pune problema delicatului buget al proiectului care poate fi privit ca o planificare a proiectului din punct de vedere financiar. Se trece din nou prin totate etapele sale privindu-le prin prisma cheltuielilor.
Detaliul si realismul bugetului sunt caracteristici ce aduc claritate imaginii resurselor necesare atingerii obiectivelor proiectului. Bugetul atribuie valoare financiara activitatilor proiectului planificarea generala desfasurandu-se in concordanta cu cea bugetului. Actioneaza de asemenea si un instrument de control al resurselor financiare orice abatere fiind luata in considerare.
Se disting si aici cateva etape ce trebuie urmarite metodic pentru o buna conturare a bugetului primul fiind planificarea proiectului. Cheltuielile trebuie ulterior estimate in detaliu pentru fiecare activitate si subactivitate, sursele de venituri trebuie de asemenea cercetate si introduse in buget. Diferentele dintre cheltuieli si venituri au nevoie de ajustari pentru a atinge echilibru; de asemenea stabilirea fluxurilor de numerar – sume si perioade exacte in care se vor incadra. Bugetul are nevoie apoi de aprobare si se stabilesc anumite proceduri de supraveghere permanenta a costurilor comparativ cu bugetul o data cu inceperea proiectului.
Periodic bugetul ar trebui actualizat si revizuit, fiind necesar sa corespunda cu contractul de finantare. Exista si cazuri in care finantatorul nu acorda suma totala pe care solicitantul o considera necesara in momentul intocmirii proiectului din doua motive: fie actiunea si costul nu au fost explicate destul de clar, fie fondurile necesare nu au fost calculate corect.
Contributia personala apare ca o mentiune necesara in buget. In general este bine sa se ataseze o prospectare a pietei care ofera produse si / sau servicii similare pentru ca estimarile de pret sa beneficieze de suport real.
O solutie pentru a clarifica nevoia de finantare completa este in general bine sa i se explice finantatorului ca daca nu ofera intreaga suma solicitata ( bine justificata ) proiectul nu va putea atinge toate obiectivele propuse si ca acest lucru va trebui luat in considerare numai atunci cand va avea loc evaluarea proiectului.
Un alt mic amanunt care se cere a fi cunoscut sunt tipurile de bugete ce pot fi concepute: bugetul pe categorii de cheltuieli in care se grupeaza veniturile si cheltuielile pe categorii; bugetul pe categorii de cheltuieli si activitati care grupeaza cheltuielile pe categorii si pe activitati fiind tipul de buget cu care se opereaza atunci cand se elaboreaza bugetul proiectului; buget pe surse – grupeaza cheltuielile pe categorii si pe surse de finantare care participa cu fonduri reprezentand de obicei forma sub care bugetul i se prezinta finantatorului.
Avand in vedere importanta bugetului in cadrul unui proiect pentru obtinerea unei finantari nerambursabile el trebuie tratat cu seriozitate si construit cu atentie. Finantatorul are nevoie de informatii precise, concise si la obiect, care sa ii poata oferi o imagine de ansamblu a directiei pe care o vor lua fondurile sale precum si a altor surse de finantare.