Ideea sclipitoare paleste in fata finantatorilor daca nu este imbracata in vesmintele unui proiect de finantare bine conturat si mai ales potrivit. Se detaseaza aici nevoia puternica de atentie la detalii , nesemnificative pentru ochiul neantrenat , dar esentiale pentru privirea si intelegerea experimentata a unui finantator.
Premergator poiectului propriu-zis , uneori , finantatorul poate solicita o scrisoare de intentie menita sa arunce deoparte risipirea resurselor in cazul unui proiect incompatibil ( problema vizata de proiect nu intra in scopurile urmarite de finantator, lipsa de credibilitate sau experienta a solicitantului etc.) . Incorporate in scrisoare sunt descrierea generala a proiectului care sa indice in mod relevant problema vizata , solutia propusa , perioada de desfasurare a proiectului si o evaluare estimativa a costurilor implicate.
Daca se primeste un raspuns pozitiv , proiectul are sanse de succes , daca , bineinteles este realizat in conditii propice.
Construirea proiectului , structura lui, porneste de la pachetul informativ si informatiile pe care le contine. Acesta ghideaza actiunile ce trebuie intreprinse in doua directii : completarea formularelor obligatorii si colectarea informatiilor suplimentare necesare pentru forma finala a proiectului.
Scheletul in jurul caruia se cladeste contine o ordine bine stabilita a unei abordari schematice a proiectului . Astfel se inlantuie : definirea problemei la care se cauta o rezolvare , stabilirea scopului proiectului, obiectivele proiectului, activitatile ce vor fi intreprinse, planul de evaluare, intocmirea bugetului, justificarea proiectului, durabilitatea. Si pentru ca nu se poate altfel , proiectul primeste dupa parcurgerea acestor etape un titlu care trebuie sa atraga atentia , fara a folosi insa acronime , termeni tehnici sau din jargon.
Ultima componenta ce intra in procesul de redactare este rezumatul .
Poate ca trebuie sa spunem si cate ceva despre fiecare ca sa nu ramana ceata adunata in jurul muntelui. Problema ce trebuie definita trebuie in general extrasa dintr-o arie mai larga de probleme existente proiectul axandu-se astfel pe ceva concret .
Scopul descrie situatia la care solicitantul doreste sa se ajunga in urma derularii proiectului , unic dealtfel si prezentat concis.
Pentru a atinge finalitatea reprezentata in scop intervine nevoia unor obiective , adica ceea ce solicitantul doreste sa obtina la sfarsitul unor etape intermediare. Planificarea activitatilor stabileste ce trebuie facut pentru atingerea fiecarui obiectiv, sarcinile de indeplinit, personalul , resursele regasindu-se in buget. Acest pas poate include argumentarea avantajelor dar si prezentarea riscurilor actiunilor ce intra in plan , pentru a demonstra indirect ca au fost alese cele mai bune solutii.
Intra in joc si partea de evaluare care se concentreaza pe patru aspecte : resursele investite in proiect, activitatile, rezultatele obtinute si nu in ultimul rand beneficiile. Costurile monitorizarii evolutiei in vederea evaluarii intra in bugetul planificat.
Si pentru ca tot vrobeam de lup , vine si randul bugetului sa fie intocmit. Aici cheltuielile intra in categorii : resurse umane , echipamente, cheltuieli administrative, transport, alte costuri si servicii, costuri privind cladirile si terenurile, cheltuieli pentru situatii neprevazute , acestea din urma nefiind incluse intotdeauna. Gruparea cheltuielilor se face in functie de sursa : cotributia solicitantului sau a partenerilor, respectiv a finantatorului.
Justificarea este vitala pentru a il face pe potentialul finantator sa inteleaga urgenta problemei vizate precum si importanta ei , avantajele pe care le are solutia propusa de proiect fata de alte alternative.
Continuitatea proiectului are un rol foarte important fiind descrisa la capitolul durabilitate prin descrierea modalitatilor de finantare ce se vor utiliza dupa incheierea perioadei de finantare nerambursabila. In general , finantatorii sunt interesati ca proiectul sa fie o investitie pe termen lung , sa aiba trainicie.
Schitat in viteza unui gand , proiectul trebuie sa prinda radacini si sa ia forma , una corecta si mai ales valoroasa. Grantul este si el un scop , un obiectiv , se construieste o inlantuire de aspecte ce contribuie la succesul unei afaceri. Asa ca, de la idee si pana la realizare drumul se intinde lung inaintea antreprenorului.