Avantaje și dezavantaje în demararea propriei afaceri
Potrivit unei anchete realizate în anul 2002, în România 1 din 100 de tineri decid să înceapă o afacere pe cont propriu, față de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria. Cauzele acestei diferențe au fost formulate chiar de către subiecții acestui sondaj, și anume studenții. Potrivit acestora, atitudinea lor este cauzată de birocrație, majoritatea declarând că este foarte dificil să înregistrezi o firmă, dar și de lipsa resurselor financiare, a banilor necesari demarării unei afaceri. Putem spune că, în general, din 2002 până în prezent au apărut îmbunătățiri fiscale care să ușureze înființarea unei firme, și în special pentru studenți au fost introduse facilități în acest scop. Cu toate acestea și în prezent mulți tineri manifestă o atitudine mioritică față de posibilitatea începerii unei afaceri pe cont propriu.
Pentru a putea analiza cuprinzător avantajele și dezavantajele inițierii unei activități anume în general, aceasta trebuie pusă în balanță cu cel puțin o altă alternativă. Dat fiind subiectul acestui articol vom recurge la compararea avantajelor și dezavantajelor inițierii propriei afaceri cu cele ale deținerii unui job într-o firmă, de preferință una multinațională.
Decizia de a demara propria afacere este una destul de greu de adoptat, dat fiind contextul economic în care ne aflăm, și trebuie să fie fundamentată luând în calcul multitudinea de elemente care condiționează înființarea și desfășurarea unei afaceri.
Inițierea propriei afaceri implică un risc mai mare spre deosebire de lucrul într-o multinațională. Riscul derivă în principal din faptul că resursele financiare avute la dispoziție (care de cele mai multe ori nu se obțin foarte ușor) sunt de regulă atrase sau împrumutate, iar tu ești principalul răspunzător de modul de utilizare a resurselor și de efectele obținute în cadrul afacerii. Procurarea resurselor financiare este dificilă având în vedere gradul redus de dezvoltare în România a instituțiilor din sistemul financiar-bancar cu aport substanțial în finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii (în special a microfirmelor), dezvoltare redusă oglindită din condițiile restrictive de acordare a creditelor: garanții excesive, dobânzi foarte mari, durata insuficient de mare pentru care băncile acceptă să acorde credite, neacceptarea frecventă de perioade de grație la creditele penru investiții sau fixarea de perioade prea reduse. La acestea putem adăuga și interzicerea prin lege a acordării de credite doar pe bază de plan de afacere, indiferent de cât de complex și convingător este el.
Un alt dezavantaj major al demarării propriei afaceri constă în consumul mult mai mare de timp, dat fiind faptul că cel puțin la început firma va avea puțini angajați, și fiecare salariat va avea foarte multe responsabilități și sarcini de îndeplinit. În plus, în calitate de proprietar al afacerii vei avea tendința (cel puțin la început) de a supraveghea și controla absolut tot ceea ce se întâmplă în firmă (doar sunt banii tăi în joc, nu ?).
De asemenea inițierea unei afaceri pe cont propriu trebuie să se bazeze pe cunoașterea detaliată a pieței pe care vei activa, aspect care rezultă din rolul tău major în adoptarea deciziilor strategice și tactice vizând afacerea, în calitate de proprietar și/sau manager.
Trebuie totuși să conștientizăm și potențialele avantaje ale inițierii unei afaceri pe cont propriu. Acestea constau în principal în: satisfacția de a ști că tot efortul pe care îl consumi are drept finalitate dezvoltarea propriei afaceri, posibilitatea de a câștiga mai mulți bani decât în situația în care ai un job într-o anumită firmă evident după o anumită perioadă în care afacerea este pusă pe picioare în adevăratul sens al cuvântului, are asigurat un anumit portofoliu de clienți, și este rentabilă dar aspectul poate cel mai important (care decurge de asemenea după asigurarea fundamentelor avantajului anterior) constă în independența pe care ți-o conferă deținerea propriei afaceri, în sensul că o dată ce firma a ajuns la un nivel de maturitate poți lăsa afacerea pe mâna unor manageri iscusiți, iar tu doar vei supraveghea în continuare bunul mers al activităților.
Pe de altă parte, deținerea unui job într-o multinațională oferă stabilitatea pe care mulți tineri și-o doresc. Este vorba de a avea un anumit post, care se circumscrie într-o arie limitată de sarcini, competențe și responsabilități, care odată percepute și delimitate clar, conferă posesorului siguranța că nimic surprinzător nu-l poate pune într-o situație inedită, căreia să nu poată să-i facă față. Această descriere poate fi pe undeva echivalată cu tendința de plafonare la locul de muncă. Totuși nu trebuie neglijată nici posibilitatea construirii unei cariere într-o multinațională, pe parcursul trecerii treptate de la un post la altul cu o arie de cuprindere a competențelor și responsabilităților din ce în ce mai largă, dar în același timp mai complexe și cu caracter tactic și strategic din ce în ce mai mare. Voința salariatului poate fi hrănită din multitudinea oportunităților oferite de climatul organizațional, iar ambiția sa nu va întârzia să fie răsplătită.
Alegerea unuia dintre cele două drumuri nu este ușoară iar eficiența deciziei depinde în mare măsură de conștientizarea punctelor forte și slabe ale fiecăruia dintre noi față de cele două alternative. Probabil că decizia cea mai bună este pe undeva pe la mijloc, în sensul de a avea la început cel puțin un job din care sa deprinzi experiență, cunoștințe și abilități (să înveți pur și simplu cum se construiește o afacere) pentru ca după aceea să-ți asumi responsabilitatea de a acționa pe cont propriu. Dar evident decizia îți aparține doar ȚIE.