Franchise – o solutie atunci cand nu sti sa faci nimic
Solutia: ii intrebi pe alti ce au facut si ii lasi sa-ti arate ce trebuie sa faci. Cam asa se poate defini conceptul de franchise, adica tu vii cu initiativa si o parte din banii necesari, platesti o taxa de intrare in retea iar francisorul vine cu experienta lui in domeniu cu know-how-ul si in primul rand cu reputatia dobandita si cu imaginea castigata in fata clientilor si eventual cu restul de bani necesari demararii afacerii.
Alegerea francisorului este foarte importanta pentru ca imaginea acestuia se va rasfrange asupra ta iar o buna imaginea duce la formarea mult mai usor a unei mase de clienti fideli. Totusi exista destui francisori care impun conditii draconice francisatilor incepand de la decorarea punctului de desfacere, a furnizorilor utilizati pana la pretul de desfacere dar si francisorii care nu doresc decat sa incaseze taxa de francisa restul nu-i mai intereseaza. Inainte de semnarea unui contract de francisa trebuie avut in vedere ca orice se poate nogacia si de obicei contractele de acest fel sunt standard in functie de valoarea achizitiei existand posibilitati de negociere.
Alegerea domeniului unde doresti sa iti deschizi o francisa trebuie sa depinda in primul rand de caracteristicile pietei careia i se adreseaza si daca pe aceasta piata consumatorii au aflat de produsul respectiv, le convine pretul respectivului produs si sunt pregatiti sa il cumpere. Astfel in romania serviciile de baby-seeting si de ingrijire a batranilor la domiciliu isi fac cu greu loc pe piata desi in strainate sunt ceva normal.
O zona in dezvoltare in tara noastra o reprezinta serviciile oferite pe internet variind de la cosultanta financiara pana la suport tehnic, dar daca nu crezi ca acest domeniu iti poate aduce clientii doriti si totusi vrei sa ai o francisa profitabila ?
Alegerea unei francise depinde forte mult de bugetul pe care il ai la dispozitie pentru inceperea unei astfel de actiuni. In continuare iata doua variante de francisa pentru bugete total diferite.
Sa zicem ca nu ai bani si nu sti sa faci prea multe, nu ai nici un spatiu comercial nu ai nici o pregatire deosebita. Ce poti face atunci? O solutie ar fi sa faci ceva cat mai simplu si cat mai rapid. De aici o idee simpla de francisa : Dine-in Delivery. Despre ce este vorba? Despre un serviciu de livrare la domiciliu de succes in America, unul care face legatura intre restaurante si toate celelalte puncte care doresc sa beneficieze de serviciile acestora fara vreun cost suplimentar. Acestea pot fi reprezentate de hotelurile fara restaurant, de angajatii care se afla la birou si vor sa serveasca pranzul si beneinteles de cei care se afla acasa si doresc sa manance o masa copioasa. Dar daca pretul este acelasi ca la restaurant de unde vine profitul? Din acordurile incheiate cu furnizorii, pentru ca ei fac cheltuieli mult mai mari cu cu desfacerea in localul propriu decat sa ne puna noua la dispozitie produsele. Un asemenea serviciu desi este foarte des intalnit are reputatia unei firme importante care ar facilita contractarea unor clienti importanti.
Dar iata conditiile acestei francise: taxa de francisare este de 17.500 $ la care se adauga o taxa lunara de 25 $, practic pe langa aceasta taxa investitia initiala este limita. In aceasta taxa sunt incluse pregatirea si suportul asigurat de francisor. Suportul include publicitaea precum si estimarile de vanzari. In afara de acestea se asigura o exclusivitate teritoriala. Aceasta francisa inca nu a fost adusa in Romania.
O alta francisa dar cu un buget considerabil si care de asemenea nu a fost adusa in tara este reprezentata de Yogen Fruz, o firma canadiana care ofera, asa cum spune si se ocupa cu industria alimentara si anume cu snack-uri si cu produse din lapte. Spre deosebire de prima ofera unde francisorul avea o implicare redusa acum acesta se ocupa si cu cel mai mic detaliu de la implicarea in alegerea spatiului, la decorare si la pregatirea angajatilor in specificul firmei. Taxa de francisa se ridica la suma de 25.000 $. Investitia ulterioara poate sa difere intre urmatoarele valori 25.000 si 250.000 $ in timp ce taxa de roialitate este de 6% din valoarea cifrei de afaceri fara TVA. Francisorul se ocupa cu toate detaliile punerii pe picioarea a afacerii iar dupa aceea implicarea sa in problemele financiare este mai redusa. Avantajul acestei francise este traditia marcii care a 5000 de unitati de desfacere.
Exemple sunt destule si cine doreste sa-si eschida o francisa are nevoie sau de o baza materiala solida sau sa corpunda cerintele unei firme in extindere pentru ca exista si francise pentru care nu trebuie sa pui nici partea materiala dar ai nevoie dem o pregatire substantiala.
Mircea Pascu, Membru Business Community (2005) [2005-05-22]